<<Από πότε η ευγένεια, ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια έχουν γίνει μειονεκτήματα; Σας στεναχωρώ, εγώ αυτά έχω μάθει, να λέω αλήθειες, αυτά που αισθάνομαι. Οι αξίες που γνωρίζω εγώ μπορεί να είναι λάθος για το σημερινό κόσμο. Λέξεις όπως τίμιος και ηθικός μπορεί σήμερα να έχουν ακόμα και αρνητική ερμηνεία. Η ευγένεια, ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια έχουν γίνει μειονεκτήματα στον άνθρωπο, αυτό έχω αισθανθεί. Είμαι εγώ λάθος ή είναι οι άλλοι σωστο; Αναρωτιέμαι >>
Ανδρέας Γιακουμάκης, Πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη – που σήμερα θα γινόταν 28 ετών.
Επιστρέφουν χαρούμενα τα παιδιά στο σπίτι τους από το σχολείο;
Έχοντας ως εφαλτήριο αυτή την παρατήρηση και τα όσα ακούμε σχεδόν καθημερινά στις ειδήσεις οργανώσαμε σχέδια δράσης στο σχολείο μας, το Πρότυπο ΕΠΑ.Λ. Ακρωτηρίου, με παράλληλη πρωτοβουλία μιας ομάδας καθηγητών – τριών οι οποίοι, συγκρότησαν μια ομάδα για την ενημέρωση και διερεύνηση του σχολικού εκφοβισμού – bullying.
Αρχής γενομένης με την συγκρότηση της ομάδας και με την συμμετοχή και της ψυχολόγου της σχολικής μονάδας συντάχτηκε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό - bullying. Το ερωτηματολόγιο μοιράστηκε και απαντήθηκε ανώνυμα από όλους τους μαθητές του σχολείου με παράλληλη ενημέρωση και την προβολή σύντομου βίντεο για τον αυτισμό καθώς και συζήτησης για την διαφορετικότητα.
Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου μας προβλημάτισαν και θεωρήσαμε καλό να οργανώσουμε συναντήσεις στο αμφιθέατρο του σχολείου ανά τάξη, όπου αφού γίνει παρουσίαση του ερωτηματολογίου και των αποτελεσμάτων του, να γίνει συζήτηση και να αφουγκραστούμε τους προβληματισμούς των παιδιών παράλληλα με μια ενημέρωση βασισμένη στην πλατφόρμα του υπουργείου: https://stop-bullying.gov.gr , ώστε να αποκτήσουν μια σωστή αντίληψη του τι σημαίνει εκφοβισμός.
Οι απαντήσεις των παιδιών στο ερωτηματολόγιο και η συζήτηση που αναπτύχθηκε, έφεραν στην επιφάνεια την ανάγκη να νιώθουν τα παιδιά ότι υπάρχει στο σχολείο ομάδα υπεύθυνη για τον σχολικό εκφοβισμό – bullying ώστε να μιλάνε για ότι παρατηρούν και να εξωτερικεύουν τις σκέψεις τους. Να εκπαιδευτούν στο να μοιράζονται, να συζητούν και να λύνουν χωρίς θυμό τις διαφορές τους.
Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να αντιδρούν και να μη σιωπούν στα άσχημα που βλέπουν.
Τα σχολεία πρέπει να γίνονται τα πρώτα πλαίσια συμπερίληψης, ισχυρές εστίες ενημέρωσης, πρόληψης και κατανόησης, ανοιχτές πόρτες αλληλεπίδρασης και λειτουργικής συνύπαρξης, υγιή πλαίσια που κάθε διαφορετικότητα θα μπορεί να εκφραστεί και να εξελιχθεί.
Στα σχέδια των δράσεων έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Χανίων και στο υποκατάστημα της Terra Verde όπου εργάζονται ΑμεΑ. Επίσης από μαθητές του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών θα δημιουργηθεί σχετική ζωγραφιά σε τοίχο του σχολείου μας.